Kolegij
Cilj ovog izbornog predmeta je pružiti studentima priliku da steknu znanje o mogućnostima suvremenih načina prehrane i njihovoj interakciji s imunološkim odgovorom.
Regulirani upalni odgovor je ključan za održavanje zdravla i homeostaze. Upalni odgovori mogu utjecati na ovu regulaciju i uzrokovati različite kronične upalne reakcije te pridonijeti nastavljanju i napredovanju bolesti. Tipične značajke kronične upale u okviru patofiziologije su poremećaji praćeni gubitkom funkcije stanične barijere, reakcijom na različite benigne podražaje, infiltracijom upalnih stanica u stanične odjeljke gdje se obično ne nalaze u visokim koncentracijama i prekomjernom proizvodnjom citokina, kemokina, oksidansa, eikozanoida i matrix metaloproteinaze (MMP). Razne prehrambene komponente (npr. omega-3 masne kiseline, antioksidativni vitamini, prebiotici i probiotici) mogu modulirati predispoziciju za razvoj kroničnih upalnih procese (naročito upale niskog stupnja koja je karakteristična za pretilost i druga patološka stanja) i mogu imati ulogu u terapiji. Promjene u funkciji barijere crijeva i protuupalni odgovori mogu dovesti do razvoja mnogih autoimunih i upalnih bolesti. Mnogo različitih čimbenika povezanih sa zapadnjačkim načinom života, poput neuravnotežene prehrane (nizak unos voća i povrća, polifenola i drugih antioksidansa), zagađenje, psihološki stres itd. Mogu smanjiti učinkovitost antioksidativne obrane, mijenjajući redoks ravnotežu i posljedično povećati rizik upalnih odgovora koji mogu postati kronični. Vrlo je važno znati mehanizme i funkciju mnogih prehrambenih komponenata koje imaju koristi za ljudsko zdravlje.
- Razumijeti i objasniti osobitosti urođenog i stečenog imunološkog odgovara prilikom različitih prehrambenih navika
- Objasniti različite patofiziološke slike bolesti koje zahtijevaju posebne oblike prehrane i praćene su promjenama imunološkog odgovora
- Opisati smjernice terapija baziranih na različitim vrstama prehrane
- Utjecaj prehrane na urođeni i stečeni imunološki odgovor
- Utjecaj prehrane na razvoj upalnog procesa
- Prehrana i pretilost
- Prehrana i razvoj kardiovaskularnih bolesti
- Specifičnosti prehrane u autoimunim bolestima
- Prehrana i tumorske bolesti
- Prehrana i osteoporoza
- Prehrana i COVID-19
- Prehrana i fibromialgija
- P C Calder , R Albers, J-M Antoine, S Blum, R Bourdet-Sicard, G A Ferns, G Folkerts, P S Friedmann, G S Frost, F Guarner, M Løvik, S Macfarlane, P D Meyer, L M'Rabet, M Serafini, W van Eden, J van Loo, W Vas Dias, S Vidry, B M Winklhofer-Roob, J Zhao. Inflammatory disease processes and interactions with nutrition. Br J Nutr .2009 May;101 Suppl 1:S1-45.
- Iddir M, Brito A, Dingeo G, Fernandez Del Campo SS, Samouda H, La Frano MR, Bohn T. Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients. 2020 May 27;12(6):156
- Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez AS, Gille D, Nunes Dos Santos C, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergères G. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525
- Venter C, Eyerich S, Sarin T, Klatt KC. Nutrition and the Immune System: A Complicated Tango. Nutrients. 2020 Mar 19;12(3):818.
- Yeh KL, Kautz A, Lohse B, Groth SW. Associations between Dietary Patterns and Inflammatory Markers during Pregnancy: A Systematic Review.Nutrients. 2021 Mar 4;13(3):834
- Silva AR, Bernardo A, de Mesquita MF, Vaz Patto J, Moreira P, Silva ML, Padrão P. A study protocol for a randomized controlled trial of an anti-inflammatory nutritional intervention in patients with fibromyalgia. Trials. 2021 Mar 9;22(1):198.
- Methenitis S, Stergiou I, Antonopoulou S, Nomikos T. Can Exercise-Induced Muscle Damage Be a Good Model for the Investigation of the Anti-Inflammatory Properties of Diet in Humans? Biomedicines. 2021 Jan 5;9(1):36
- Philpott M, Ferguson LR. Immunonutrition and cancer. Mutat Res. 2004 Jul 13;551(1-2):29-42.
- Miggiano GA, Gagliardi L. Diet, nutrition and rheumatoid arthritis. Clin Ter. 2005 May-Jun;156(3):115-23.
- Jensen KN, Omarsdottir SY, Reinhardsdottir MS, Hardardottir I, Freysdottir J. Docosahexaenoic Acid Modulates NK Cell Effects on Neutrophils and Their Crosstalk. Front Immunol. 2020 Oct 5;11:570380.
- Mentella MC, Scaldaferri F, Pizzoferrato M, Gasbarrini A, Miggiano GAD. Nutrition, IBD and Gut Microbiota: A Review. Nutrients. 2020 Mar 29;12(4):944
- Peña-Romero AC, Navas-Carrillo D, Marín F, Orenes-Piñero E. The future of nutrition: Nutrigenomics and nutrigenetics in obesity and cardiovascular diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(17):3030-3041
- Aspray TJ, Hill TR. Osteoporosis and the Ageing Skeleton. Subcell Biochem. 2019;91:453-476.
- Zabetakis I, Lordan R, Norton C, Tsoupras A COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation. Nutrients. 2020 May 19;12(5):1466
- Arrese M, Cabrera D, Kalergis AM, Feldstein AE. Innate Immunity and Inflammation in NAFLD/NASH. Dig Dis Sci. 2016 May;61(5):1294-303
- Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmun Rev. 2015 Apr;14(4):277-85.
Redovito pohađanje nastave, pisanje seminarskog rada.
Završna ocjena znanja studenta formira se na temelju ocjene stečene tijekom nastave (70% ukupne ocjene) i na temelju provjere znanja na završnom ispitu (30% ukupne ocjene). Tijekom nastave, studentov rad biti će vrednovan i ocijenjen na temelju izrade seminarskog rada (50%) kojeg studenti izrađuju u malim grupama te ga prezentiraju tijekom održavanja seminara. Pohađanje nastave će se bodovati s 5% od ukupne ocjene, a aktivnosti u nastavi sa maksimalno 15%.
Cilj ovog izbornog predmeta je pružiti studentima priliku da steknu znanje o mogućnostima suvremenih načina prehrane i njihovoj interakciji s imunološkim odgovorom.
Regulirani upalni odgovor je ključan za održavanje zdravla i homeostaze. Upalni odgovori mogu utjecati na ovu regulaciju i uzrokovati različite kronične upalne reakcije te pridonijeti nastavljanju i napredovanju bolesti. Tipične značajke kronične upale u okviru patofiziologije su poremećaji praćeni gubitkom funkcije stanične barijere, reakcijom na različite benigne podražaje, infiltracijom upalnih stanica u stanične odjeljke gdje se obično ne nalaze u visokim koncentracijama i prekomjernom proizvodnjom citokina, kemokina, oksidansa, eikozanoida i matrix metaloproteinaze (MMP). Razne prehrambene komponente (npr. omega-3 masne kiseline, antioksidativni vitamini, prebiotici i probiotici) mogu modulirati predispoziciju za razvoj kroničnih upalnih procese (naročito upale niskog stupnja koja je karakteristična za pretilost i druga patološka stanja) i mogu imati ulogu u terapiji. Promjene u funkciji barijere crijeva i protuupalni odgovori mogu dovesti do razvoja mnogih autoimunih i upalnih bolesti. Mnogo različitih čimbenika povezanih sa zapadnjačkim načinom života, poput neuravnotežene prehrane (nizak unos voća i povrća, polifenola i drugih antioksidansa), zagađenje, psihološki stres itd. Mogu smanjiti učinkovitost antioksidativne obrane, mijenjajući redoks ravnotežu i posljedično povećati rizik upalnih odgovora koji mogu postati kronični. Vrlo je važno znati mehanizme i funkciju mnogih prehrambenih komponenata koje imaju koristi za ljudsko zdravlje.
- Razumijeti i objasniti osobitosti urođenog i stečenog imunološkog odgovara prilikom različitih prehrambenih navika
- Objasniti različite patofiziološke slike bolesti koje zahtijevaju posebne oblike prehrane i praćene su promjenama imunološkog odgovora
- Opisati smjernice terapija baziranih na različitim vrstama prehrane
- Utjecaj prehrane na urođeni i stečeni imunološki odgovor
- Utjecaj prehrane na razvoj upalnog procesa
- Prehrana i pretilost
- Prehrana i razvoj kardiovaskularnih bolesti
- Specifičnosti prehrane u autoimunim bolestima
- Prehrana i tumorske bolesti
- Prehrana i osteoporoza
- Prehrana i COVID-19
- Prehrana i fibromialgija
- P C Calder , R Albers, J-M Antoine, S Blum, R Bourdet-Sicard, G A Ferns, G Folkerts, P S Friedmann, G S Frost, F Guarner, M Løvik, S Macfarlane, P D Meyer, L M'Rabet, M Serafini, W van Eden, J van Loo, W Vas Dias, S Vidry, B M Winklhofer-Roob, J Zhao. Inflammatory disease processes and interactions with nutrition. Br J Nutr .2009 May;101 Suppl 1:S1-45.
- Iddir M, Brito A, Dingeo G, Fernandez Del Campo SS, Samouda H, La Frano MR, Bohn T. Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients. 2020 May 27;12(6):156
- Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez AS, Gille D, Nunes Dos Santos C, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergères G. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525
- Venter C, Eyerich S, Sarin T, Klatt KC. Nutrition and the Immune System: A Complicated Tango. Nutrients. 2020 Mar 19;12(3):818.
- Yeh KL, Kautz A, Lohse B, Groth SW. Associations between Dietary Patterns and Inflammatory Markers during Pregnancy: A Systematic Review.Nutrients. 2021 Mar 4;13(3):834
- Silva AR, Bernardo A, de Mesquita MF, Vaz Patto J, Moreira P, Silva ML, Padrão P. A study protocol for a randomized controlled trial of an anti-inflammatory nutritional intervention in patients with fibromyalgia. Trials. 2021 Mar 9;22(1):198.
- Methenitis S, Stergiou I, Antonopoulou S, Nomikos T. Can Exercise-Induced Muscle Damage Be a Good Model for the Investigation of the Anti-Inflammatory Properties of Diet in Humans? Biomedicines. 2021 Jan 5;9(1):36
- Philpott M, Ferguson LR. Immunonutrition and cancer. Mutat Res. 2004 Jul 13;551(1-2):29-42.
- Miggiano GA, Gagliardi L. Diet, nutrition and rheumatoid arthritis. Clin Ter. 2005 May-Jun;156(3):115-23.
- Jensen KN, Omarsdottir SY, Reinhardsdottir MS, Hardardottir I, Freysdottir J. Docosahexaenoic Acid Modulates NK Cell Effects on Neutrophils and Their Crosstalk. Front Immunol. 2020 Oct 5;11:570380.
- Mentella MC, Scaldaferri F, Pizzoferrato M, Gasbarrini A, Miggiano GAD. Nutrition, IBD and Gut Microbiota: A Review. Nutrients. 2020 Mar 29;12(4):944
- Peña-Romero AC, Navas-Carrillo D, Marín F, Orenes-Piñero E. The future of nutrition: Nutrigenomics and nutrigenetics in obesity and cardiovascular diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(17):3030-3041
- Aspray TJ, Hill TR. Osteoporosis and the Ageing Skeleton. Subcell Biochem. 2019;91:453-476.
- Zabetakis I, Lordan R, Norton C, Tsoupras A COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation. Nutrients. 2020 May 19;12(5):1466
- Arrese M, Cabrera D, Kalergis AM, Feldstein AE. Innate Immunity and Inflammation in NAFLD/NASH. Dig Dis Sci. 2016 May;61(5):1294-303
- Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmun Rev. 2015 Apr;14(4):277-85.
Redovito pohađanje nastave, pisanje seminarskog rada.
Završna ocjena znanja studenta formira se na temelju ocjene stečene tijekom nastave (70% ukupne ocjene) i na temelju provjere znanja na završnom ispitu (30% ukupne ocjene). Tijekom nastave, studentov rad biti će vrednovan i ocijenjen na temelju izrade seminarskog rada (50%) kojeg studenti izrađuju u malim grupama te ga prezentiraju tijekom održavanja seminara. Pohađanje nastave će se bodovati s 5% od ukupne ocjene, a aktivnosti u nastavi sa maksimalno 15%.
Cilj ovog izbornog predmeta je pružiti studentima priliku da steknu znanje o mogućnostima suvremenih načina prehrane i njihovoj interakciji s imunološkim odgovorom.
Regulirani upalni odgovor je ključan za održavanje zdravla i homeostaze. Upalni odgovori mogu utjecati na ovu regulaciju i uzrokovati različite kronične upalne reakcije te pridonijeti nastavljanju i napredovanju bolesti. Tipične značajke kronične upale u okviru patofiziologije su poremećaji praćeni gubitkom funkcije stanične barijere, reakcijom na različite benigne podražaje, infiltracijom upalnih stanica u stanične odjeljke gdje se obično ne nalaze u visokim koncentracijama i prekomjernom proizvodnjom citokina, kemokina, oksidansa, eikozanoida i matrix metaloproteinaze (MMP). Razne prehrambene komponente (npr. omega-3 masne kiseline, antioksidativni vitamini, prebiotici i probiotici) mogu modulirati predispoziciju za razvoj kroničnih upalnih procese (naročito upale niskog stupnja koja je karakteristična za pretilost i druga patološka stanja) i mogu imati ulogu u terapiji. Promjene u funkciji barijere crijeva i protuupalni odgovori mogu dovesti do razvoja mnogih autoimunih i upalnih bolesti. Mnogo različitih čimbenika povezanih sa zapadnjačkim načinom života, poput neuravnotežene prehrane (nizak unos voća i povrća, polifenola i drugih antioksidansa), zagađenje, psihološki stres itd. Mogu smanjiti učinkovitost antioksidativne obrane, mijenjajući redoks ravnotežu i posljedično povećati rizik upalnih odgovora koji mogu postati kronični. Vrlo je važno znati mehanizme i funkciju mnogih prehrambenih komponenata koje imaju koristi za ljudsko zdravlje.
- Razumijeti i objasniti osobitosti urođenog i stečenog imunološkog odgovara prilikom različitih prehrambenih navika
- Objasniti različite patofiziološke slike bolesti koje zahtijevaju posebne oblike prehrane i praćene su promjenama imunološkog odgovora
- Opisati smjernice terapija baziranih na različitim vrstama prehrane
- Utjecaj prehrane na urođeni i stečeni imunološki odgovor
- Utjecaj prehrane na razvoj upalnog procesa
- Prehrana i pretilost
- Prehrana i razvoj kardiovaskularnih bolesti
- Specifičnosti prehrane u autoimunim bolestima
- Prehrana i tumorske bolesti
- Prehrana i osteoporoza
- Prehrana i COVID-19
- Prehrana i fibromialgija
- P C Calder , R Albers, J-M Antoine, S Blum, R Bourdet-Sicard, G A Ferns, G Folkerts, P S Friedmann, G S Frost, F Guarner, M Løvik, S Macfarlane, P D Meyer, L M'Rabet, M Serafini, W van Eden, J van Loo, W Vas Dias, S Vidry, B M Winklhofer-Roob, J Zhao. Inflammatory disease processes and interactions with nutrition. Br J Nutr .2009 May;101 Suppl 1:S1-45.
- Iddir M, Brito A, Dingeo G, Fernandez Del Campo SS, Samouda H, La Frano MR, Bohn T. Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients. 2020 May 27;12(6):156
- Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez AS, Gille D, Nunes Dos Santos C, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergères G. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525
- Venter C, Eyerich S, Sarin T, Klatt KC. Nutrition and the Immune System: A Complicated Tango. Nutrients. 2020 Mar 19;12(3):818.
- Yeh KL, Kautz A, Lohse B, Groth SW. Associations between Dietary Patterns and Inflammatory Markers during Pregnancy: A Systematic Review.Nutrients. 2021 Mar 4;13(3):834
- Silva AR, Bernardo A, de Mesquita MF, Vaz Patto J, Moreira P, Silva ML, Padrão P. A study protocol for a randomized controlled trial of an anti-inflammatory nutritional intervention in patients with fibromyalgia. Trials. 2021 Mar 9;22(1):198.
- Methenitis S, Stergiou I, Antonopoulou S, Nomikos T. Can Exercise-Induced Muscle Damage Be a Good Model for the Investigation of the Anti-Inflammatory Properties of Diet in Humans? Biomedicines. 2021 Jan 5;9(1):36
- Philpott M, Ferguson LR. Immunonutrition and cancer. Mutat Res. 2004 Jul 13;551(1-2):29-42.
- Miggiano GA, Gagliardi L. Diet, nutrition and rheumatoid arthritis. Clin Ter. 2005 May-Jun;156(3):115-23.
- Jensen KN, Omarsdottir SY, Reinhardsdottir MS, Hardardottir I, Freysdottir J. Docosahexaenoic Acid Modulates NK Cell Effects on Neutrophils and Their Crosstalk. Front Immunol. 2020 Oct 5;11:570380.
- Mentella MC, Scaldaferri F, Pizzoferrato M, Gasbarrini A, Miggiano GAD. Nutrition, IBD and Gut Microbiota: A Review. Nutrients. 2020 Mar 29;12(4):944
- Peña-Romero AC, Navas-Carrillo D, Marín F, Orenes-Piñero E. The future of nutrition: Nutrigenomics and nutrigenetics in obesity and cardiovascular diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(17):3030-3041
- Aspray TJ, Hill TR. Osteoporosis and the Ageing Skeleton. Subcell Biochem. 2019;91:453-476.
- Zabetakis I, Lordan R, Norton C, Tsoupras A COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation. Nutrients. 2020 May 19;12(5):1466
- Arrese M, Cabrera D, Kalergis AM, Feldstein AE. Innate Immunity and Inflammation in NAFLD/NASH. Dig Dis Sci. 2016 May;61(5):1294-303
- Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmun Rev. 2015 Apr;14(4):277-85.
Redovito pohađanje nastave, pisanje seminarskog rada.
Završna ocjena znanja studenta formira se na temelju ocjene stečene tijekom nastave (70% ukupne ocjene) i na temelju provjere znanja na završnom ispitu (30% ukupne ocjene). Tijekom nastave, studentov rad biti će vrednovan i ocijenjen na temelju izrade seminarskog rada (50%) kojeg studenti izrađuju u malim grupama te ga prezentiraju tijekom održavanja seminara. Pohađanje nastave će se bodovati s 5% od ukupne ocjene, a aktivnosti u nastavi sa maksimalno 15%.
Cilj ovog izbornog predmeta je pružiti studentima priliku da steknu znanje o mogućnostima suvremenih načina prehrane i njihovoj interakciji s imunološkim odgovorom.
Regulirani upalni odgovor je ključan za održavanje zdravla i homeostaze. Upalni odgovori mogu utjecati na ovu regulaciju i uzrokovati različite kronične upalne reakcije te pridonijeti nastavljanju i napredovanju bolesti. Tipične značajke kronične upale u okviru patofiziologije su poremećaji praćeni gubitkom funkcije stanične barijere, reakcijom na različite benigne podražaje, infiltracijom upalnih stanica u stanične odjeljke gdje se obično ne nalaze u visokim koncentracijama i prekomjernom proizvodnjom citokina, kemokina, oksidansa, eikozanoida i matrix metaloproteinaze (MMP). Razne prehrambene komponente (npr. omega-3 masne kiseline, antioksidativni vitamini, prebiotici i probiotici) mogu modulirati predispoziciju za razvoj kroničnih upalnih procese (naročito upale niskog stupnja koja je karakteristična za pretilost i druga patološka stanja) i mogu imati ulogu u terapiji. Promjene u funkciji barijere crijeva i protuupalni odgovori mogu dovesti do razvoja mnogih autoimunih i upalnih bolesti. Mnogo različitih čimbenika povezanih sa zapadnjačkim načinom života, poput neuravnotežene prehrane (nizak unos voća i povrća, polifenola i drugih antioksidansa), zagađenje, psihološki stres itd. Mogu smanjiti učinkovitost antioksidativne obrane, mijenjajući redoks ravnotežu i posljedično povećati rizik upalnih odgovora koji mogu postati kronični. Vrlo je važno znati mehanizme i funkciju mnogih prehrambenih komponenata koje imaju koristi za ljudsko zdravlje.
- Razumijeti i objasniti osobitosti urođenog i stečenog imunološkog odgovara prilikom različitih prehrambenih navika
- Objasniti različite patofiziološke slike bolesti koje zahtijevaju posebne oblike prehrane i praćene su promjenama imunološkog odgovora
- Opisati smjernice terapija baziranih na različitim vrstama prehrane
- Utjecaj prehrane na urođeni i stečeni imunološki odgovor
- Utjecaj prehrane na razvoj upalnog procesa
- Prehrana i pretilost
- Prehrana i razvoj kardiovaskularnih bolesti
- Specifičnosti prehrane u autoimunim bolestima
- Prehrana i tumorske bolesti
- Prehrana i osteoporoza
- Prehrana i COVID-19
- Prehrana i fibromialgija
- P C Calder , R Albers, J-M Antoine, S Blum, R Bourdet-Sicard, G A Ferns, G Folkerts, P S Friedmann, G S Frost, F Guarner, M Løvik, S Macfarlane, P D Meyer, L M'Rabet, M Serafini, W van Eden, J van Loo, W Vas Dias, S Vidry, B M Winklhofer-Roob, J Zhao. Inflammatory disease processes and interactions with nutrition. Br J Nutr .2009 May;101 Suppl 1:S1-45.
- Iddir M, Brito A, Dingeo G, Fernandez Del Campo SS, Samouda H, La Frano MR, Bohn T. Strengthening the Immune System and Reducing Inflammation and Oxidative Stress through Diet and Nutrition: Considerations during the COVID-19 Crisis. Nutrients. 2020 May 27;12(6):156
- Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez AS, Gille D, Nunes Dos Santos C, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergères G. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525
- Venter C, Eyerich S, Sarin T, Klatt KC. Nutrition and the Immune System: A Complicated Tango. Nutrients. 2020 Mar 19;12(3):818.
- Yeh KL, Kautz A, Lohse B, Groth SW. Associations between Dietary Patterns and Inflammatory Markers during Pregnancy: A Systematic Review.Nutrients. 2021 Mar 4;13(3):834
- Silva AR, Bernardo A, de Mesquita MF, Vaz Patto J, Moreira P, Silva ML, Padrão P. A study protocol for a randomized controlled trial of an anti-inflammatory nutritional intervention in patients with fibromyalgia. Trials. 2021 Mar 9;22(1):198.
- Methenitis S, Stergiou I, Antonopoulou S, Nomikos T. Can Exercise-Induced Muscle Damage Be a Good Model for the Investigation of the Anti-Inflammatory Properties of Diet in Humans? Biomedicines. 2021 Jan 5;9(1):36
- Philpott M, Ferguson LR. Immunonutrition and cancer. Mutat Res. 2004 Jul 13;551(1-2):29-42.
- Miggiano GA, Gagliardi L. Diet, nutrition and rheumatoid arthritis. Clin Ter. 2005 May-Jun;156(3):115-23.
- Jensen KN, Omarsdottir SY, Reinhardsdottir MS, Hardardottir I, Freysdottir J. Docosahexaenoic Acid Modulates NK Cell Effects on Neutrophils and Their Crosstalk. Front Immunol. 2020 Oct 5;11:570380.
- Mentella MC, Scaldaferri F, Pizzoferrato M, Gasbarrini A, Miggiano GAD. Nutrition, IBD and Gut Microbiota: A Review. Nutrients. 2020 Mar 29;12(4):944
- Peña-Romero AC, Navas-Carrillo D, Marín F, Orenes-Piñero E. The future of nutrition: Nutrigenomics and nutrigenetics in obesity and cardiovascular diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(17):3030-3041
- Aspray TJ, Hill TR. Osteoporosis and the Ageing Skeleton. Subcell Biochem. 2019;91:453-476.
- Zabetakis I, Lordan R, Norton C, Tsoupras A COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation. Nutrients. 2020 May 19;12(5):1466
- Arrese M, Cabrera D, Kalergis AM, Feldstein AE. Innate Immunity and Inflammation in NAFLD/NASH. Dig Dis Sci. 2016 May;61(5):1294-303
- Bonaventura P, Benedetti G, Albarède F, Miossec P. Zinc and its role in immunity and inflammation. Autoimmun Rev. 2015 Apr;14(4):277-85.
Redovito pohađanje nastave, pisanje seminarskog rada.
Završna ocjena znanja studenta formira se na temelju ocjene stečene tijekom nastave (70% ukupne ocjene) i na temelju provjere znanja na završnom ispitu (30% ukupne ocjene). Tijekom nastave, studentov rad biti će vrednovan i ocijenjen na temelju izrade seminarskog rada (50%) kojeg studenti izrađuju u malim grupama te ga prezentiraju tijekom održavanja seminara. Pohađanje nastave će se bodovati s 5% od ukupne ocjene, a aktivnosti u nastavi sa maksimalno 15%.
Ishodi učenja
Razumijeti regulirani upalni odgovor i njegovu ulogu u održavanje zdravlja i homeostaze..
Ishodi učenja
Upalni odgovori mogu utjecati na imunološki odgovor i pridonijeti nastajanju i napredovanju bolesti
Ishodi učenja
Promjene mikrobiote crijeva, kao i promjene funkcije barijere crijeva i protuupalni odgovori mogu dovesti do razvoja mnogih autoimunih i upalnih bolesti.