Kolegij
Studiji
Sanitarno inženjerstvoStudijska godina
3ISVU ID
205216ECTS
3
Kolegij Mikrobiologija vode je obvezni kolegij na trećoj godini Preddiplomskog sveučilišnog studija sanitarnog inženjerstva i sastoji se od 10 sati predavanja, 10 sati seminara i 10 sati vježbi, ukupno 30 sati (3 ECTS). Kolegij Mikrobiologija voda nastavak je kolegija Mikrobiologija i parazitologija te kolegija Mikrobiologija hrane. Kolegij ima za cilj upoznati studente s teorijskim osnovama mikrobiologije prirodnih, pitkih voda, mora te otpadnih voda. Sadržaj predmeta je sljedeći: kolegij obrađuje pregled tipičnih mikroorganizama u različitim zonama slatkih i slanih voda, tipove kontaminacije voda, bolesti koje se prenose vodom, postupke obrade otpadnih voda te postupke obrade vode i mulja radi dobivanja pitke vode, zakonske propise koji reguliraju mikrobiološka svojstva pitkih voda, rekreacijskih voda, mora i otpadnih voda, kao i postupke bioremedijacije odnosno najnovije postupke pročišćavanja otpadnih voda putem mikroorganizama.
1. M. Šantić, I. Gobin, M. Ožanič, V. Marečić: Priručnik za vježbe iz Mikrobiologije hrane i vode. Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, 2014. 2. S. Duraković i sur.: Moderna mikrobiologija namirnica (knjiga druga). Kugler Zagreb, 2002. 3. S. Duraković i sur.: Primjenjena mikrobiologija. PTI Zagreb, 1996.
1. S. Tedeschi. Zaštita voda. HDGI Zagreb, 1997. 2. Pripremljeni članci.
Svi predviđeni oblici nastave (predavanja, seminari, laboratorijske vježbe) su obvezni. Od svakog se studenta očekuje da prisustvuje svim nastavnim jedinicama, aktivno učestvuje u raspravama i laboratorijskim vježbama te redovno prati dnevne zadatke. Studenti ne smije izostati s više od 30 % u svim pojedinačnim oblicima nastave.
ECTS bodovni sustav ocjenjivanja: Ocjenjivanje studenata provodi se prema važećem Pravilniku o studijima Sveučilišta u Rijeci, te prema Pravilniku o ocjenjivanju studenata na Medicinskom fakultetu u Rijeci (usvojenog na Fakultetskom vijeću Medicinskog fakulteta u Rijeci). Rad studenata vrednovat će se i ocjenjivati tijekom izvođenja nastave, te na završnom ispitu.
I. Tijekom nastave vrednuje se (maksimalno do 50 bodova):
a) Međutest. Na testu je moguće ostvariti do 40 bodova.
b) Završna vježba – Na završnoj vježbi moguće ostvariti do 10 bodova.
II. Završni ispit (maksimalno do 50 bodova)
Tko može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili 25 i više bodova pristupaju završnom ispitu na kojem mogu ostvariti maksimalno 50 bodova.
Tko NE može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili manje od 25 bodova NEMAJU pravo izlaska na završni ispit (ponovno upisuju kolegij sljedeće akademske godine).
Završni ispit se sastoji od pisanog i usmenog dijela. Student na završnom ispitu mora riješiti najmanje 55% pisanog testa i biti pozitivno ocijenjen na usmenom dijelu ispita. Na pismenom ispitu student može ostvariti 20 ocjenskih bodova dok na usmenom 30 ocjenskih bodova na način prikazan u Tablici 1.
Tablici 1. Tablica 1. Način bodovanja na završnom pisanom (prag prolaznosti 55%) i usmenom ispitu.
Pismeni test | Usmeni ispit |
< 55%-neprolazno | dovoljan = 15-18 |
55 – 59,99% = 10 | dobar = 19-22 |
60 – 64,99% = 11 | vrlo dobar = 23-26 |
65 – 69,99% = 12 | izvrstan = 27-30 |
70 – 74,99% = 13 |
|
75 – 79,99% = 14 |
|
80 – 84,99% = 15 |
|
85 – 89,99% = 16 |
|
90 – 94,99% = 18 |
|
95 – 100% = 20 |
|
|
|
III. Konačna ocjena je zbroj ECTS ocjene ostvarene tijekom nastave i na završnom ispitu:
A = 90 - 100% bodova
B = 75 - 89,9%
C = 60 - 74,9%
D = 50 - 59,9%
F= 0-49,9 %
Ocjene u ECTS sustavu prevode se u brojčani sustav na sljedeći način:
A = izvrstan (5)
B = vrlo dobar (4)
C = dobar (3)
D = dovoljan (2)
F = nedovoljan (1)
Termini održavanja testova tijekom nastave:
- 19.03.2025.
Kolegij Mikrobiologija vode je obvezni kolegij na trećoj godini Preddiplomskog sveučilišnog studija sanitarnog inženjerstva i sastoji se od 10 sati predavanja, 10 sati seminara i 10 sati vježbi, ukupno 30 sati (3 ECTS). Kolegij Mikrobiologija voda nastavak je kolegija Mikrobiologija i parazitologija te kolegija Mikrobiologija hrane. Kolegij ima za cilj upoznati studente s teorijskim osnovama mikrobiologije prirodnih, pitkih voda, mora te otpadnih voda. Sadržaj predmeta je sljedeći: kolegij obrađuje pregled tipičnih mikroorganizama u različitim zonama slatkih i slanih voda, tipove kontaminacije voda, bolesti koje se prenose vodom, postupke obrade otpadnih voda te postupke obrade vode i mulja radi dobivanja pitke vode, zakonske propise koji reguliraju mikrobiološka svojstva pitkih voda, rekreacijskih voda, mora i otpadnih voda, kao i postupke bioremedijacije odnosno najnovije postupke pročišćavanja otpadnih voda putem mikroorganizama.
1. M. Šantić, I. Gobin, M. Ožanič, V. Marečić: Priručnik za vježbe iz Mikrobiologije hrane i vode. Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, 2014. 2. S. Duraković i sur.: Moderna mikrobiologija namirnica (knjiga druga). Kugler Zagreb, 2002. 3. S. Duraković i sur.: Primjenjena mikrobiologija. PTI Zagreb, 1996.
1. S. Tedeschi. Zaštita voda. HDGI Zagreb, 1997. 2. Pripremljeni članci.
Svi predviđeni oblici nastave (predavanja, seminari, laboratorijske vježbe) su obvezni. Od svakog se studenta očekuje da prisustvuje svim nastavnim jedinicama, aktivno učestvuje u raspravama i laboratorijskim vježbama te redovno prati dnevne zadatke. Studenti ne smije izostati s više od 30 % u svim pojedinačnim oblicima nastave.
ECTS bodovni sustav ocjenjivanja: Ocjenjivanje studenata provodi se prema važećem Pravilniku o studijima Sveučilišta u Rijeci, te prema Pravilniku o ocjenjivanju studenata na Medicinskom fakultetu u Rijeci (usvojenog na Fakultetskom vijeću Medicinskog fakulteta u Rijeci). Rad studenata vrednovat će se i ocjenjivati tijekom izvođenja nastave, te na završnom ispitu.
I. Tijekom nastave vrednuje se (maksimalno do 50 bodova):
a) Međutest. Na testu je moguće ostvariti do 40 bodova.
b) Završna vježba – Na završnoj vježbi moguće ostvariti do 10 bodova.
II. Završni ispit (maksimalno do 50 bodova)
Tko može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili 25 i više bodova pristupaju završnom ispitu na kojem mogu ostvariti maksimalno 50 bodova.
Tko NE može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili manje od 25 bodova NEMAJU pravo izlaska na završni ispit (ponovno upisuju kolegij sljedeće akademske godine).
Završni ispit se sastoji od pisanog i usmenog dijela. Student na završnom ispitu mora riješiti najmanje 55% pisanog testa i biti pozitivno ocijenjen na usmenom dijelu ispita. Na pismenom ispitu student može ostvariti 20 ocjenskih bodova dok na usmenom 30 ocjenskih bodova na način prikazan u Tablici 1.
Tablici 1. Tablica 1. Način bodovanja na završnom pisanom (prag prolaznosti 55%) i usmenom ispitu.
Pismeni test | Usmeni ispit |
< 55%-neprolazno | dovoljan = 15-18 |
55 – 59,99% = 10 | dobar = 19-22 |
60 – 64,99% = 11 | vrlo dobar = 23-26 |
65 – 69,99% = 12 | izvrstan = 27-30 |
70 – 74,99% = 13 |
|
75 – 79,99% = 14 |
|
80 – 84,99% = 15 |
|
85 – 89,99% = 16 |
|
90 – 94,99% = 18 |
|
95 – 100% = 20 |
|
|
|
III. Konačna ocjena je zbroj ECTS ocjene ostvarene tijekom nastave i na završnom ispitu:
A = 90 - 100% bodova
B = 75 - 89,9%
C = 60 - 74,9%
D = 50 - 59,9%
F= 0-49,9 %
Ocjene u ECTS sustavu prevode se u brojčani sustav na sljedeći način:
A = izvrstan (5)
B = vrlo dobar (4)
C = dobar (3)
D = dovoljan (2)
F = nedovoljan (1)
Termini održavanja testova tijekom nastave:
- 19.03.2025.
Kolegij Mikrobiologija vode je obvezni kolegij na trećoj godini Preddiplomskog sveučilišnog studija sanitarnog inženjerstva i sastoji se od 10 sati predavanja, 10 sati seminara i 10 sati vježbi, ukupno 30 sati (3 ECTS). Kolegij Mikrobiologija voda nastavak je kolegija Mikrobiologija i parazitologija te kolegija Mikrobiologija hrane. Kolegij ima za cilj upoznati studente s teorijskim osnovama mikrobiologije prirodnih, pitkih voda, mora te otpadnih voda. Sadržaj predmeta je sljedeći: kolegij obrađuje pregled tipičnih mikroorganizama u različitim zonama slatkih i slanih voda, tipove kontaminacije voda, bolesti koje se prenose vodom, postupke obrade otpadnih voda te postupke obrade vode i mulja radi dobivanja pitke vode, zakonske propise koji reguliraju mikrobiološka svojstva pitkih voda, rekreacijskih voda, mora i otpadnih voda, kao i postupke bioremedijacije odnosno najnovije postupke pročišćavanja otpadnih voda putem mikroorganizama.
1. M. Šantić, I. Gobin, M. Ožanič, V. Marečić: Priručnik za vježbe iz Mikrobiologije hrane i vode. Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, 2014. 2. S. Duraković i sur.: Moderna mikrobiologija namirnica (knjiga druga). Kugler Zagreb, 2002. 3. S. Duraković i sur.: Primjenjena mikrobiologija. PTI Zagreb, 1996.
1. S. Tedeschi. Zaštita voda. HDGI Zagreb, 1997. 2. Pripremljeni članci.
Svi predviđeni oblici nastave (predavanja, seminari, laboratorijske vježbe) su obvezni. Od svakog se studenta očekuje da prisustvuje svim nastavnim jedinicama, aktivno učestvuje u raspravama i laboratorijskim vježbama te redovno prati dnevne zadatke. Studenti ne smije izostati s više od 30 % u svim pojedinačnim oblicima nastave.
ECTS bodovni sustav ocjenjivanja: Ocjenjivanje studenata provodi se prema važećem Pravilniku o studijima Sveučilišta u Rijeci, te prema Pravilniku o ocjenjivanju studenata na Medicinskom fakultetu u Rijeci (usvojenog na Fakultetskom vijeću Medicinskog fakulteta u Rijeci). Rad studenata vrednovat će se i ocjenjivati tijekom izvođenja nastave, te na završnom ispitu.
I. Tijekom nastave vrednuje se (maksimalno do 50 bodova):
a) Međutest. Na testu je moguće ostvariti do 40 bodova.
b) Završna vježba – Na završnoj vježbi moguće ostvariti do 10 bodova.
II. Završni ispit (maksimalno do 50 bodova)
Tko može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili 25 i više bodova pristupaju završnom ispitu na kojem mogu ostvariti maksimalno 50 bodova.
Tko NE može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili manje od 25 bodova NEMAJU pravo izlaska na završni ispit (ponovno upisuju kolegij sljedeće akademske godine).
Završni ispit se sastoji od pisanog i usmenog dijela. Student na završnom ispitu mora riješiti najmanje 55% pisanog testa i biti pozitivno ocijenjen na usmenom dijelu ispita. Na pismenom ispitu student može ostvariti 20 ocjenskih bodova dok na usmenom 30 ocjenskih bodova na način prikazan u Tablici 1.
Tablici 1. Tablica 1. Način bodovanja na završnom pisanom (prag prolaznosti 55%) i usmenom ispitu.
Pismeni test | Usmeni ispit |
< 55%-neprolazno | dovoljan = 15-18 |
55 – 59,99% = 10 | dobar = 19-22 |
60 – 64,99% = 11 | vrlo dobar = 23-26 |
65 – 69,99% = 12 | izvrstan = 27-30 |
70 – 74,99% = 13 |
|
75 – 79,99% = 14 |
|
80 – 84,99% = 15 |
|
85 – 89,99% = 16 |
|
90 – 94,99% = 18 |
|
95 – 100% = 20 |
|
|
|
III. Konačna ocjena je zbroj ECTS ocjene ostvarene tijekom nastave i na završnom ispitu:
A = 90 - 100% bodova
B = 75 - 89,9%
C = 60 - 74,9%
D = 50 - 59,9%
F= 0-49,9 %
Ocjene u ECTS sustavu prevode se u brojčani sustav na sljedeći način:
A = izvrstan (5)
B = vrlo dobar (4)
C = dobar (3)
D = dovoljan (2)
F = nedovoljan (1)
Termini održavanja testova tijekom nastave:
- 19.03.2025.
Kolegij Mikrobiologija vode je obvezni kolegij na trećoj godini Preddiplomskog sveučilišnog studija sanitarnog inženjerstva i sastoji se od 10 sati predavanja, 10 sati seminara i 10 sati vježbi, ukupno 30 sati (3 ECTS). Kolegij Mikrobiologija voda nastavak je kolegija Mikrobiologija i parazitologija te kolegija Mikrobiologija hrane. Kolegij ima za cilj upoznati studente s teorijskim osnovama mikrobiologije prirodnih, pitkih voda, mora te otpadnih voda. Sadržaj predmeta je sljedeći: kolegij obrađuje pregled tipičnih mikroorganizama u različitim zonama slatkih i slanih voda, tipove kontaminacije voda, bolesti koje se prenose vodom, postupke obrade otpadnih voda te postupke obrade vode i mulja radi dobivanja pitke vode, zakonske propise koji reguliraju mikrobiološka svojstva pitkih voda, rekreacijskih voda, mora i otpadnih voda, kao i postupke bioremedijacije odnosno najnovije postupke pročišćavanja otpadnih voda putem mikroorganizama.
1. M. Šantić, I. Gobin, M. Ožanič, V. Marečić: Priručnik za vježbe iz Mikrobiologije hrane i vode. Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet, Rijeka, 2014. 2. S. Duraković i sur.: Moderna mikrobiologija namirnica (knjiga druga). Kugler Zagreb, 2002. 3. S. Duraković i sur.: Primjenjena mikrobiologija. PTI Zagreb, 1996.
1. S. Tedeschi. Zaštita voda. HDGI Zagreb, 1997. 2. Pripremljeni članci.
Svi predviđeni oblici nastave (predavanja, seminari, laboratorijske vježbe) su obvezni. Od svakog se studenta očekuje da prisustvuje svim nastavnim jedinicama, aktivno učestvuje u raspravama i laboratorijskim vježbama te redovno prati dnevne zadatke. Studenti ne smije izostati s više od 30 % u svim pojedinačnim oblicima nastave.
ECTS bodovni sustav ocjenjivanja: Ocjenjivanje studenata provodi se prema važećem Pravilniku o studijima Sveučilišta u Rijeci, te prema Pravilniku o ocjenjivanju studenata na Medicinskom fakultetu u Rijeci (usvojenog na Fakultetskom vijeću Medicinskog fakulteta u Rijeci). Rad studenata vrednovat će se i ocjenjivati tijekom izvođenja nastave, te na završnom ispitu.
I. Tijekom nastave vrednuje se (maksimalno do 50 bodova):
a) Međutest. Na testu je moguće ostvariti do 40 bodova.
b) Završna vježba – Na završnoj vježbi moguće ostvariti do 10 bodova.
II. Završni ispit (maksimalno do 50 bodova)
Tko može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili 25 i više bodova pristupaju završnom ispitu na kojem mogu ostvariti maksimalno 50 bodova.
Tko NE može pristupiti završnom ispitu: Studenti koji su tijekom nastave ostvarili manje od 25 bodova NEMAJU pravo izlaska na završni ispit (ponovno upisuju kolegij sljedeće akademske godine).
Završni ispit se sastoji od pisanog i usmenog dijela. Student na završnom ispitu mora riješiti najmanje 55% pisanog testa i biti pozitivno ocijenjen na usmenom dijelu ispita. Na pismenom ispitu student može ostvariti 20 ocjenskih bodova dok na usmenom 30 ocjenskih bodova na način prikazan u Tablici 1.
Tablici 1. Tablica 1. Način bodovanja na završnom pisanom (prag prolaznosti 55%) i usmenom ispitu.
Pismeni test | Usmeni ispit |
< 55%-neprolazno | dovoljan = 15-18 |
55 – 59,99% = 10 | dobar = 19-22 |
60 – 64,99% = 11 | vrlo dobar = 23-26 |
65 – 69,99% = 12 | izvrstan = 27-30 |
70 – 74,99% = 13 |
|
75 – 79,99% = 14 |
|
80 – 84,99% = 15 |
|
85 – 89,99% = 16 |
|
90 – 94,99% = 18 |
|
95 – 100% = 20 |
|
|
|
III. Konačna ocjena je zbroj ECTS ocjene ostvarene tijekom nastave i na završnom ispitu:
A = 90 - 100% bodova
B = 75 - 89,9%
C = 60 - 74,9%
D = 50 - 59,9%
F= 0-49,9 %
Ocjene u ECTS sustavu prevode se u brojčani sustav na sljedeći način:
A = izvrstan (5)
B = vrlo dobar (4)
C = dobar (3)
D = dovoljan (2)
F = nedovoljan (1)
Termini održavanja testova tijekom nastave:
- 19.03.2025.
Ishodi učenja
Prikazati nastavni plan kolegija. Definirati obaveze studenata tijekom kolegija.
Upoznati se s ciljem kolegija mikrobiologija vode.
Znati definirati i objasniti hidrološki ciklus na Zemlji.
Dati pregled tipičnih mikroorganizama u različitim zonama slatkih i slanih voda.
Ishodi učenja
Opisati i objasniti klasifikaciju i identifikaciju mikroorganizama i parazita kao flore mora.
Ishodi učenja
Nabrojati i opisati mikrorganizme koji se mogu naći u rekreacijskim vodma.
Moći primjeniti zakonske propise koji reguliraju mikrobiološka svojstva rekreacijskih voda.
Ishodi učenja
Opisati metodu redovitog ispitivanja vode za piće – “A” analiza, nabrojati indikatore fekalne kontaminacije vode za piće, nabrojati normirane metode u mikrobiologiji vode za piće, objasniti postupak membranske filtracije.
Vještine:
Samostalno izvesti bakteriološku kontrolu pitkih voda (priprema uzorka vode, metoda membranske filtracije, određivanje ukupnog broja bakterija, određivanje broja određenih bakterija prema Pravilniku i propisima o mikrobiološkoj ispravnosti vode za piće Republike Hrvatske, izolacija i identifikacija bakterija, potvrdni testovi). Odrediti mikrobiološku ispravnost vode za piće prema Pravilniku i propisima o mikrobiološkoj ispravnosti vode za piće Republike Hrvatske.
Ishodi učenja
Opisati metodu redovitog ispitivanja vode za piće, nabrojati indikatore fekalne kontaminacije vode za piće, nabrojati normirane metode u mikrobiologiji vode za piće, objasniti postupak membranske filtracije.
Vještine:
Samostalno izvesti bakteriološku kontrolu pitkih voda (priprema uzorka vode, metoda membranske filtracije, određivanje ukupnog broja bakterija, određivanje broja određenih bakterija prema Pravilniku i propisima o mikrobiološkoj ispravnosti vode za piće Republike Hrvatske, izolacija i identifikacija bakterija, potvrdni testovi). Odrediti mikrobiološku ispravnost vode za piće prema Pravilniku i propisima o mikrobiološkoj ispravnosti vode za piće Republike Hrvatske.
Ishodi učenja
Opisati metodu dokazivanja bakterija molekularnim metodama u uzorcima vode-principe i postupke.
Vještine:
Samostalno izvesti pripremu uzorka vode, metodu membranske filtracije, izolaciju i detekciju DNK.
Ishodi učenja
Opisati metodu dokazivanja bakterija molekularnim metodama u uzorcima vode-principe i postupke.
Vještine:
Samostalno izvesti pripremu uzorka vode, metodu membranske filtracije, izolaciju i detekciju DNK.
Ishodi učenja
Identifikacija pojedinih mikroorganizama na osnovi mikroskopije, kultivacije i biokemijskih testova.
Ishodi učenja
Razlikovati kontaminirani od nekontaminiranog vodenog okoliša, nabrojiti i objasniti tipove kontaminacije voda.
Nabrojiti i opisati pojedine mikroorganizme koje se koriste kao indikatori zagađenja voda.
Ishodi učenja
Nabrojiti i opisati postupke i metode koje se koriste za prevenciju hidričnih infekcija.
Ishodi učenja
Nabrojati i opisati bolesti koje se prenose morskim mikroorganizmima i parazitima.
Ishodi učenja
Moći objasniti postupke obrade otpadnih voda te postupke obrade vode i mulja radi dobivanja pitke vode.
Prepoznati najnovija dostignuća na polju bioremedijacije odnosno najnovije postupke pročišćavanja otpadnih voda putem mikroorganizama.
Ishodi učenja
Moći primjeniti zakonske propise koji reguliraju mikrobiološka svojstva pitkih voda, rekreacijskih voda, mora i otpadnih voda.