Kolegij
Studiji
Sanitarno inženjerstvoStudijska godina
2ISVU ID
228166ECTS
3.00
Kolegij Ekološki proizvedena hrana je obvezni predmet na 2. godini Diplomskog sveučilišnog studija Sanitarno inženjerstvo koji se održava u 2 semestru, a sastoji se od 15 sati predavanja, 15 sati seminara i 15 sati vježbi, ukupno 45 sati (3 ECTS).
Cilj kolegija je omogućiti usvajanje osnovnih znanja o ekološki proizvedenoj hrani kao i o osnovnim pravilima proizvodnje i verifikacije ove specifične kategorije prehrambenih proizvoda. Nadalje, studenti će se upoznati s primjenom načela, normi i zakonskih propisa iz domene ekološke proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i utvrđivanja kakvoće te zdravstvene ispravnosti tako proizvedene hrane tijekom prerade i distribucije. Također, studenti će se osposobiti da samostalno ili timski pripremaju i predlažu postupke kojima bi se kontrolirali čimbenici važni za stjecanje i održavanje statusa ekološke proizvodnje hrane.
Sadržaj predmeta je sljedeći:
Kolegij Ekološki proizvedena hrana je predmet posvećen upoznavanju specifične kategorije prehrambenih proizvoda koja već sada zauzima oko 15% hrvatskog i europskog tržišta hrane. Student će usvojiti osnovna znanja o ekološki proizvedenoj hrani kao i o osnovnim pravilima njezine proizvodnje i verifikacije. Posebna će se pažnja posvetiti primjeni načela, normi i zakonskih propisa iz domene ekološke proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, utvrđivanju kakvoće i zdravstvene ispravnosti tako proizvedene hrane tijekom prerade i distribucije.
ISHODI UČENJA ZA PREDMET:
I. Kognitivna domena – ZNANJE
Nakon položenog ispita iz predmeta Ekološki proizvedena hrana student će biti u stanju:
- Definirati osnovne karakteristike sirovina prikladnih za uporabu u procesu proizvodnje, prerade i konzerviranja ekoloških prehrambenih proizvoda;
- Izdvojiti i obrazložiti najčešće uzroke koji mogu dovesti do kompromitiranja statusa ekološkog prehrambenog proizvoda;
- Opisati osnovne tehnike i metode koje se primjenjuju u proizvodnji, preradi i konzerviranju pojedinih skupina hrane proizvedenih sukladno pravilima ekološke proizvodnje;
- Opisati osnovne elemente stručne kontrole i postupka potvrđivanja (certifikacije) nad procesom kao i proizvodima proizvedenih sukladno pravilima ekološke proizvodnje;
- Primijeniti načela HACCP sustava
- Donijeti odluku i riješiti problem u skladu s etičkim načelima, standardima i zakonskim propisima
II. Psihomotorična domena – VJEŠTINE
Nakon položenog ispita iz predmeta Ekološki proizvedena hrana student će biti u stanju:
- Procijeniti stupanj primjene dobre proizvođačke prakse (DPP) na certificiranoj ekološkoj proizvodnoj jedinici u odnosu na odredbe važećih zakonskih propisa;
- Predložiti načine uklanjanja uočenih neusklađenosti u skladu s normama i načelima osiguranja statusa ekološkog prehrambenog proizvoda;
- Samostalno analizirati sadržaj označavanja certificiranog ekoproizvoda u odnosu na odredbe važećih zakonskih propisa.
- Izvesti prezentaciju tematskog seminara pred grupom slušatelja
Izvođenje nastave:
Nastava se izvodi u obliku predavanje, vježbi i seminara. Izvodi se, u pravilu u predavaonicama Medicinskog fakulteta sveučilišta u Rijeci, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kao i na odabranim lokacijama certificiranih ekoloških proizvođača u okolici Rijeke. Svi oblici nastave se u pravilu provode u kontaktnom obliku. U ovisnosti o epidemiološkoj situaciji vezanoj uz COVID-19, izvođenje nastave se može, djelomično ili u potpunosti prebaciti u on-line format nastave putem uz uporabu platformi Merlin i Teams.
Predavanja imaju za cilj sveobuhvatno predstaviti osnovne karakteristike ekološke hrane, dok se na seminarima obrađuju odabrani primjeri. S tim u vezi student predavanja treba pratiti s razumijevanjem i usvojena saznanja nastojati primijeniti tijekom seminara.
U okviru tematskih seminara student samostalno ili u grupi s drugim studentima analizira problem odabran za temu seminara. Od studenta se očekuje prethodna temeljita priprema uz korištenje ponuđene literature i/ili literature koju će samostalno pronaći u različitim izvorima. Tijekom izlaganja seminara u vidu prezentacije sadržaja, očekuje se aktivno sudjelovanje u raspravi.
U okviru vježbi student samostalno rješava dodijeljene zadatke i analizira dobivene rezultate sukladno uputama nastavnika. Tijekom nastave, na kraju predavanja, održat će se obvezni parcijalni test, te na kraju nastave pismeni ispit. Izvršavanjem svih nastavnih aktivnosti te pristupanjem parcijalnom testu i završnom pismenom ispitu student stječe 3 ECTS boda. Studentu je obveza pripremiti gradivo o kojem se raspravlja. Student će od nastavnika dobiti odgovarajuće sadržaje koje mora proučiiti i naputke kako se pripremiti za njih. Nastavnik ocjenjuje sudjelovanje studenta u radu seminara (pokazano znanje, razumijevanje, sposobnost postavljanja problema, zaključivanje, itd.). Također se ocjenjuju i druge aktivnosti studenta.
- Nastavni materijali sa predavanja;
- UREDBA (EU) 2018/848 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 30. svibnja 2018. o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda te stavljanju izvan snage Uredbe Vijeća (EZ) br. 834/2007.
Navedena literatura su nastavni materijali, odnosno dostupni su na web portalima nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj (MPRH, HAH, MZRH), a predstavljaju širu osnovu za savladavanje predmetnog gradiva.
- The IFOAM Basic Standards For Organic Production And Processing, IFOAM, 2020;
- The IFOAM Accreditation Criteria For Bodies Certifying Organic Production And Processing, IFOAM 2020;
- IFOAM Indicative List of Substances for Organic Production and Processing, IFOAM, 2020.
Dopunska literatura dostupna je na www.ifoam.org i služi za upotpunjavanje predmetnog gradiva i koristi se sukladno potrebi odnosno posebnim naputcima nastavnika.
- Poštivati satnicu sukladno objavljenom Detaljnom izvedbenom nastavnom planu;
- Redovno pohađati sve oblike nastave;
Pristupiti pisanju parcijalnog testa za provjeru znanja usvojenih tijekom predavanja; - Uspješno odraditi tematske seminare, što uključuje: prethodno proučiti zadanu literaturu; eventualno pripremiti prezentaciju sadržaja pročitanog teksta; aktivno sudjelovati u raspravi unutar seminarske grupe;
- Uspješno odraditi vježbe što uključuje rješavanje dodijeljenih praktičnih zadataka, njihovu prezentaciju i pisano izviješće. Također to uključuje i posjet certificiranoj proizvodnoj jedinici pri čemu student mora moći interpretirati informacije prikupljene tijekom obilaska proizvodne jedinice; i ocijeniti usklađenost pogona i procesa proizvodnje sa zahtjevima predmetnih zakonskih propisa (pisano izviješće).
Tko može pristupiti završnom ispitu?
Od maksimalnih 70 ocjenskih bodova koje je moguće ostvariti tijekom nastave, student mora sakupiti minimun 30 i više ocjenskih bodova od ocjenskih bodova koje je bilo moguće steći tijekom nastave kroz oblike kontinuiranog praćenja i vrednovanja studenata sukladno pravilniku i/ili studijskom programu sastavnice, mogu pristupiti završnom ispitu. Studenti koji su tijekom nastave ostvarili od 0 do 49,9% ocjenskih bodova od ocjenskih bodova koje je bilo moguće steći tijekom nastave kroz oblike kontinuiranog praćenja i vrednovanja studenata sukladno pravilniku i/ili studijskom programu sastavnice ocjenjuju se ocjenom F (neuspješan), ne mogu steći ECTS bodove i moraju ponovo upisati predmet.
Tko ne može pristupiti završnom ispitu?
Studenti koji su tijekom nastave ostvarili 0 do 29,9 bodova ili koji imaju 30% i više izostanaka s nastave. Takav student je neuspješan (1) F i ne može izaći na završni ispit, tj. mora predmet ponovno upisati naredne akademske godine.
Konačna ocjena je zbroj ECTS ocjene ostvarene tijekom nastave i na završnom ispitu:
Konačna ocjena | |
A (90-100%) | Izvrstan (5) |
B (75-89,9%) | Vrlo-dobar (4) |
C (60-74,9%) | Dobar (3) |
D (50-59,9%) | Dovoljan (2) |
F (studenti koji su tijekom nastave ostvarili manje od 25 bodova ili nisu položili završni ispit) | Nedovoljan (1) |
Termini održavanja testova tijekom nastave: Parcijalni test se održava u prvom nastavnom terminu nakon održanog teorijskog dijela tj. održanih predavanja.
- Ukoliko se za to pokaže potreba, moguća je provedba nastave na engleskom jeziku;
- Nastavni sadržaji i sve obavijesti vezane uz kolegij dostavljaju se kroz aplikaciju MERLIN.
Ishodi učenja
Student će moći definirati osnovne karakteristike sirovina prikladnih za uporabu u procesu proizvodnje, prerade i konzerviranja ekoloških prehrambenih proizvoda;
Ishodi učenja
Student će moći izdvojiti i obrazložiti najčešće uzroke koji mogu dovesti do kompromitiranja statusa ekološkog prehrambenog proizvoda;
Ishodi učenja
Student će biti u stanju predložiti načine uklanjanja uočenih neusklađenosti u skladu s normama i načelima osiguranja statusa ekološkog prehrambenog proizvoda;
Ishodi učenja
Student će biti u stanju opisati osnovne tehnike i metode koje se primjenjuju u proizvodnji, preradi i konzerviranju pojedinih skupina hrane proizvedenih sukladno pravilima ekološke proizvodnje;
Ishodi učenja
Student će biti u stanju opisati osnovne elemente stručne kontrole i postupka potvrđivanja (certifikacije) nad procesom kao i proizvodima proizvedenih sukladno pravilima ekološke proizvodnje
Ishodi učenja
Student će biti u stanju procijeniti stupanj primjene dobre proizvođačke prakse (DPP) na certificiranoj ekološkoj proizvodnoj jedinici u odnosu na odredbe važećih zakonskih propisa
Ishodi učenja
Student će biti u stanju procijeniti stupanj primjene dobre proizvođačke prakse (DPP) na certificiranoj ekološkoj proizvodnoj jedinici u odnosu na odredbe važećih zakonskih propisa
Ishodi učenja
Student će biti u stanju opisati i analizirati tematski problem odabran za raspravu
Ishodi učenja
Student će biti u stanju opisati i analizirati tematski problem odabran za raspravu
Ishodi učenja
Student će biti u stanju opisati i analizirati tematski problem odabran za raspravu
Ishodi učenja
Student će biti u stanju opisati i analizirati tematski problem odabran za raspravu
Ishodi učenja
Student će biti u stanju opisati i analizirati tematski problem odabran za raspravu