Kolegij
Kolegij Zdravstvena ekologija je obvezan kolegij na 5. godini Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicine. Kolegij se sastoji od 20 sati predavanja, 15 sati seminara i 15 sati vježbi, ukupno 50 sati nastave (2,5 ECTS) a održava se na Medicinskom fakultetu te u predavaonicama i laboratorijskim prostorima u zgradi Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije, Krešimirova 52a. Cilj kolegija Studenti će steći znanja za razumijevanje odnosa zdravlja i bolesti u odnosu na negativna djelovanja čimbenika okoliša. Izvođenje nastave Nastava se izvodi na način da se u teorijskom turnusu koji traje 2 tjedna održe sva predavanja za sve studente dok se seminari i vježbe održavaju u 5 rotacija po grupama studenata u trajanju od 4 dana za svaku grupu. |
|
- C.Baird. environmental chemistry, 2nd Ed, 2003.
- R.Beaglehole, R. Bonita, T.Kjellstrom. Basic Epidemiology, WHO, Geneva, 1993.
- Bilješke s predavanja
Studenti su obavezni redovito pohađati i aktivno sudjelovati u svim oblicima nastave. Student nije izvršio svoje obveze propisane studijskim programom ukoliko je izostao više od 30% nastavnih sati svih oblika nastave (predavanje, seminari, vježbe) prema Pravilniku o ocjenjivanju studenata na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Prema preporuci Sveučilišta student može odbiti pozitivnu ocjenu na ispitu ali pri tome mora potpisati obrazac kojim prihvaća nedovoljnu ocjenu uz iskorišten jedan od tri moguća izlaska na ispit. Kolokvij je također moguće ponavljati ali će termin popravnog kolokvija biti nakon prvog ispitnog roka. |
95
Aktivnost | Udio ECTS bodova | Ishodi učenja | Aktivnost studenata | Metode procjenjivanja | Max.br.ocjenskih bodova |
Pohađanje nastave | 0,12 |
|
|
| 5 |
Završni ispit | 2,38 | P1-P20 S1-S15 | Usmeni ispit | Odgovori se boduju | 95 |
UKUPNO | 2,5 |
|
|
| 100 |
ECTS bodovni sustav ocjenjivanja: Ocjenjivanje studenata provodi se prema važećem Pravilniku o studijima Sveučilišta u Rijeci te prema Pravilniku o ocjenjivanju studenata na Medicinskom fakultetu u Rijeci (usvojenom na Fakultetskom vijeću Medicinskog fakulteta u Rijeci 12.06.2018.godine). Rad studenata se vrednuje i ocjenjuje tijekom izvođenja nastave te na završnom ispitu. Od ukupno 100 bodova, tijekom nastave student može ostvariti 95 bodova na završnom ispitu. Za uredno pohađanje nastave - prisustva, student može ostvariti maksimalno 5 bodova:
Ocjenjivanje studenata vrši se primjenom ECTS (A-F) i brojčanog sustava (1-5). Ocjenjivanje u ECTS sustavu izvodi se prema kriteriju ocjenjivanja iz Odluke o izmjenama i dopunama pravilnika o studijima Sveučilišta u Rijeci, članak 29. Student može izostati s 30% nastave zbog zdravstvenih razloga što opravdava liječničkom ispričnicom. Nazočnost na predavanjima je obvezna. Ukoliko student opravdano ili neopravdano izostane s više od 30% nastave ne može nastaviti praćenje kolegija te gubi mogućnost izlaska na završni ispit.
Završni ispit - do 95 ocjenskih bodova.
Završni ispit je usmeni i boduje se s maksimalno sa 95 bodova. Ispitni prag na završnom ispitu ne može biti manji od 50 % uspješno riješenog ispita. Ocjenjivanje studenata na temelju konačnog uspjeha obavlja se kako slijedi:
|
Nastavni sadržaji i sve obavijesti vezane uz kolegij nalaze se u INP aplikaciji.
Ishodi učenja
Studenti će se upoznati sa sadržajem kolegija, litetraturom i načinom ocjenjivanja.
Definirati strukturu i djelovanje ekosustava te objasniti ulogu elemenata u biokemijskom ciklusu
Ishodi učenja
Ishodi učenja: Definirati čimbenike koji utječu na način širenja i životni vijek onečišćujućih tvari u okolišu te navesti uzroke onečišćenja okoliša. Utjecaj čovjeka na okoliš i vidljive posljedice kroz vrijeme. Navesti najčešće skupine kemijskih spojeva – polutanata i objasniti njihovo djelovanje na okoliš i čovjeka.
Ishodi učenja
Ishodi učenja: Usvojiti znanja složenog odnosa između kemijskih genotoksičnih agenasa i onečišćenja okoliša uzrokovanog urbanizacijom
Ishodi učenja
Ishodi učenja: Ovo predavanje daje detaljan okvir za razumijevanje složenog odnosa između klimatskih promjena i pojave zaraznih bolesti.
Ishodi učenja
Ishodi učenja: usvokjiti znanja o utjecaju polutanata na genetski materijal i opisati metode ispitivanja genotoksičnosti materijala.
Ishodi učenja
Objasniti prehrambene navike i značaj prehrane za zdravlje čovjeka, razumjeti probleme suvremene pravilne
prehrane,razumjeti prehrambeni profil hrane i fiziološki funkcionalne sastojke hrane
Ishodi učenja
Navesti i opisati aspekte urbanog/radnog okoliša koji imaju dokazani utjecaj kako na zdravlje ljudi tako i na kvalitetu življenja te prepoznati i objasniti učinke okolišnih čimbenika
Ishodi učenja
Ishodi učenja: Definirati prijevaru s hranom i njezine različite oblike (npr. krivotvorenje, pogrešno označavanje...). Identificirati uobičajene vrste prijevara s hranom i njihov utjecaj na javno zdravlje, gospodarstvo i reputaciju robne marke. Objasniti principe procjene rizika u kontekstu sigurnosti hrane.
Ishodi učenja
Definirati i prepoznati one aspekte istraživanja okolišnih čimbenika koji direktno utječu na održavanje kvalitete življenja u neposrednom radnom i/ili ambijentalnom okolišu
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Nabrojati kemijske karakteristike čiste i onečišćene atmosphere, lokalne i globalne probleme onečišćenja zraka te objasniti utjecaj onečišćenja zraka na okoliš i ljudsko zdravlje
Ishodi učenja
Objasniti pojam kruženja vode u prirodi, faze hidrološkog ciklusa, raspodjelu vode na zemlji. Definirati vrste voda koje se koriste kao izvori vode za piće, njihov nastanak, osnovne karakteristike i načini korištenja
Ishodi učenja
Nabrojati vrste i izvore onečišćenja vode u prirodi i vode za ljudsku potrošnju.
Definirati vrste otpadnih voda (komunalne, industrijske, oborinske, rashladne), pokazatelje kakvoće otpadnih voda (fizikalni, kemijski, biološki). Opisati načine pročišćavanja otpadnih voda (stupnjevi čišćenja - razine pročišćavanja) te upoznavanje sa sustavom odvodnje
Ishodi učenja
Definirati nastajanje i podjelu medicinskog otpada, objasniti rizike po zdravlje uslijed nepropisnog gospodarenja istim te načinima njegovog pravilnog zbrinjavanja
Ishodi učenja
Nabrojiti pojedine sastojke namirnica te navesti kemijske metode njihova određivanja. |
Ishodi učenja
Navesti štetne tvari koje se mogu naći u predmetima opće uporabe te objasniti način na koji se provodi njihova kontrola
Ishodi učenja
Navesti vrste namirnica i sastojke hrane te objasniti njihov utjecaj na rast, razvoj i održavanje organizma i bolesti koje mogu nastati usljed nepravilnog, nedostatnog ili preobilnog unosa pojedinih hranjivih tvari
Ishodi učenja
Studenti će se upoznati sa sadržajem kolegija, litetraturom i načinom ocjenjivanja.
Definirati strukturu i djelovanje ekosustava te objasniti ulogu elemenata u biokemijskom ciklusu
Ishodi učenja
Definirati čimbenike koji utječu na način širenja i vijek trajanja polutanata u okolišu te navesti uzroke pojave onečišćenja okoliša |
Ishodi učenja
Definirati onečišćujuće tvari koje potječu iz prometa i objasniti njihovo djelovanje na zdravlje čovjeka te nabrojiti načine na koje možemo smanjiti onečišćenja iz prometa
Ishodi učenja
Nabrojati najčešće grupe kemijskih spojeva - polutanata (metali, klorirani ugljikovodici, policiklički aromatski ugljikovodici) te objasniti njihovo djelovanje u okolišu
Ishodi učenja
Objasniti djelovanje onečišćujućih tvari na genetski materijal te opisati načine ispitivanja genotoksičnih materijala
Ishodi učenja
Objasniti prehrambene navike i značaj prehrane za zdravlje čovjeka, razumjeti probleme suvremene pravilne
prehrane,razumjeti prehrambeni profil hrane i fiziološki funkcionalne sastojke hrane
Ishodi učenja
Navesti i opisati aspekte urbanog/radnog okoliša koji imaju dokazani utjecaj kako na zdravlje ljudi tako i na kvalitetu življenja te prepoznati i objasniti učinke okolišnih čimbenika
Ishodi učenja
Objasniti glavne ekološke aspekte zdravlja na lokalnoj i globalnoj razini. Navesti djelovanje ekološke toksikologije i ciljeve istraživanja s naglaskom na okolišne čimbenike koji pridonose razvoju različitih sijela raka
Ishodi učenja
Definirati i prepoznati one aspekte istraživanja okolišnih čimbenika koji direktno utječu na održavanje kvalitete življenja u neposrednom radnom i/ili ambijentalnom okolišu
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti.
Ishodi učenja
Nabrojati kemijske karakteristike čiste i onečišćene atmosphere, lokalne i globalne probleme onečišćenja zraka te objasniti utjecaj onečišćenja zraka na okoliš i ljudsko zdravlje
Ishodi učenja
Objasniti pojam kruženja vode u prirodi, faze hidrološkog ciklusa, raspodjelu vode na zemlji. Definirati vrste voda koje se koriste kao izvori vode za piće, njihov nastanak, osnovne karakteristike i načini korištenja
Ishodi učenja
Nabrojati vrste i izvore onečišćenja vode u prirodi i vode za ljudsku potrošnju.
Definirati vrste otpadnih voda (komunalne, industrijske, oborinske, rashladne), pokazatelje kakvoće otpadnih voda (fizikalni, kemijski, biološki). Opisati načine pročišćavanja otpadnih voda (stupnjevi čišćenja - razine pročišćavanja) te upoznavanje sa sustavom odvodnje
Ishodi učenja
Definirati nastajanje i podjelu medicinskog otpada, objasniti rizike po zdravlje uslijed nepropisnog gospodarenja istim te načinima njegovog pravilnog zbrinjavanja
Ishodi učenja
Nabrojiti pojedine sastojke namirnica te navesti kemijske metode njihova određivanja. |
Ishodi učenja
Navesti štetne tvari koje se mogu naći u predmetima opće uporabe te objasniti način na koji se provodi njihova kontrola
Ishodi učenja
Navesti vrste namirnica i sastojke hrane te objasniti njihov utjecaj na rast, razvoj i održavanje organizma i bolesti koje mogu nastati usljed nepravilnog, nedostatnog ili preobilnog unosa pojedinih hranjivih tvari
Ishodi učenja
Studenti će se upoznati sa sadržajem kolegija, litetraturom i načinom ocjenjivanja.
Definirati strukturu i djelovanje ekosustava te objasniti ulogu elemenata u biokemijskom ciklusu
Ishodi učenja
Definirati čimbenike koji utječu na način širenja i vijek trajanja polutanata u okolišu te navesti uzroke pojave onečišćenja okoliša |
Ishodi učenja
Definirati onečišćujuće tvari koje potječu iz prometa i objasniti njihovo djelovanje na zdravlje čovjeka te nabrojiti načine na koje možemo smanjiti onečišćenja iz prometa
Ishodi učenja
Nabrojati najčešće grupe kemijskih spojeva - polutanata (metali, klorirani ugljikovodici, policiklički aromatski ugljikovodici) te objasniti njihovo djelovanje u okolišu
Ishodi učenja
Objasniti djelovanje onečišćujućih tvari na genetski materijal te opisati načine ispitivanja genotoksičnih materijala
Ishodi učenja
Objasniti prehrambene navike i značaj prehrane za zdravlje čovjeka, razumjeti probleme suvremene pravilne
prehrane,razumjeti prehrambeni profil hrane i fiziološki funkcionalne sastojke hrane
Ishodi učenja
Navesti i opisati aspekte urbanog/radnog okoliša koji imaju dokazani utjecaj kako na zdravlje ljudi tako i na kvalitetu življenja te prepoznati i objasniti učinke okolišnih čimbenika
Ishodi učenja
Objasniti glavne ekološke aspekte zdravlja na lokalnoj i globalnoj razini. Navesti djelovanje ekološke toksikologije i ciljeve istraživanja s naglaskom na okolišne čimbenike koji pridonose razvoju različitih sijela raka
Ishodi učenja
Definirati i prepoznati one aspekte istraživanja okolišnih čimbenika koji direktno utječu na održavanje kvalitete življenja u neposrednom radnom i/ili ambijentalnom okolišu
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Nabrojati kemijske karakteristike čiste i onečišćene atmosphere, lokalne i globalne probleme onečišćenja zraka te objasniti utjecaj onečišćenja zraka na okoliš i ljudsko zdravlje
Ishodi učenja
Objasniti pojam kruženja vode u prirodi, faze hidrološkog ciklusa, raspodjelu vode na zemlji. Definirati vrste voda koje se koriste kao izvori vode za piće, njihov nastanak, osnovne karakteristike i načini korištenja
Ishodi učenja
Nabrojati vrste i izvore onečišćenja vode u prirodi i vode za ljudsku potrošnju.
Definirati vrste otpadnih voda (komunalne, industrijske, oborinske, rashladne), pokazatelje kakvoće otpadnih voda (fizikalni, kemijski, biološki). Opisati načine pročišćavanja otpadnih voda (stupnjevi čišćenja - razine pročišćavanja) te upoznavanje sa sustavom odvodnje
Ishodi učenja
Definirati nastajanje i podjelu medicinskog otpada, objasniti rizike po zdravlje uslijed nepropisnog gospodarenja istim te načinima njegovog pravilnog zbrinjavanja
Ishodi učenja
Nabrojiti pojedine sastojke namirnica te navesti kemijske metode njihova određivanja. |
Ishodi učenja
Navesti štetne tvari koje se mogu naći u predmetima opće uporabe te objasniti način na koji se provodi njihova kontrola
Ishodi učenja
Navesti vrste namirnica i sastojke hrane te objasniti njihov utjecaj na rast, razvoj i održavanje organizma i bolesti koje mogu nastati usljed nepravilnog, nedostatnog ili preobilnog unosa pojedinih hranjivih tvari |
Ishodi učenja
Studenti će se upoznati sa sadržajem kolegija, litetraturom i načinom ocjenjivanja.
Definirati strukturu i djelovanje ekosustava te objasniti ulogu elemenata u biokemijskom ciklusu
Ishodi učenja
Definirati čimbenike koji utječu na način širenja i vijek trajanja polutanata u okolišu te navesti uzroke pojave onečišćenja okoliša |
Ishodi učenja
Definirati onečišćujuće tvari koje potječu iz prometa i objasniti njihovo djelovanje na zdravlje čovjeka te nabrojiti načine na koje možemo smanjiti onečišćenja iz prometa
Ishodi učenja
Nabrojati najčešće grupe kemijskih spojeva - polutanata (metali, klorirani ugljikovodici, policiklički aromatski ugljikovodici) te objasniti njihovo djelovanje u okolišu
Ishodi učenja
Objasniti djelovanje onečišćujućih tvari na genetski materijal te opisati načine ispitivanja genotoksičnih materijala
Ishodi učenja
Objasniti prehrambene navike i značaj prehrane za zdravlje čovjeka, razumjeti probleme suvremene pravilne
prehrane,razumjeti prehrambeni profil hrane i fiziološki funkcionalne sastojke hrane
Ishodi učenja
Navesti i opisati aspekte urbanog/radnog okoliša koji imaju dokazani utjecaj kako na zdravlje ljudi tako i na kvalitetu življenja te prepoznati i objasniti učinke okolišnih čimbenika
Ishodi učenja
Objasniti glavne ekološke aspekte zdravlja na lokalnoj i globalnoj razini. Navesti djelovanje ekološke toksikologije i ciljeve istraživanja s naglaskom na okolišne čimbenike koji pridonose razvoju različitih sijela raka
Ishodi učenja
Definirati i prepoznati one aspekte istraživanja okolišnih čimbenika koji direktno utječu na održavanje kvalitete življenja u neposrednom radnom i/ili ambijentalnom okolišu
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Na vježbama će se studentima prezentirati izvedba analitičkih postupaka za određivanje parametara na temelju kojih se ocjenjuje zdravstvena ispravnost vode za piće, razina organskih i anorganskih onečišćivala u vodi, određivanje parametara na temelju kojih se procjenjuje mikrobiološka i kemijska sigurnost namirnica i predmeta opće uporabe kao i moderne fizičko – kemijske metode praćenja onečišćenja zraka, način njihova sakupljanja, obrade i prikazivanja javnosti. |
Ishodi učenja
Nabrojati kemijske karakteristike čiste i onečišćene atmosphere, lokalne i globalne probleme onečišćenja zraka te objasniti utjecaj onečišćenja zraka na okoliš i ljudsko zdravlje
Ishodi učenja
Objasniti pojam kruženja vode u prirodi, faze hidrološkog ciklusa, raspodjelu vode na zemlji. Definirati vrste voda koje se koriste kao izvori vode za piće, njihov nastanak, osnovne karakteristike i načini korištenja
Ishodi učenja
Nabrojati vrste i izvore onečišćenja vode u prirodi i vode za ljudsku potrošnju.
Definirati vrste otpadnih voda (komunalne, industrijske, oborinske, rashladne), pokazatelje kakvoće otpadnih voda (fizikalni, kemijski, biološki). Opisati načine pročišćavanja otpadnih voda (stupnjevi čišćenja - razine pročišćavanja) te upoznavanje sa sustavom odvodnje
Ishodi učenja
Definirati nastajanje i podjelu medicinskog otpada, objasniti rizike po zdravlje uslijed nepropisnog gospodarenja istim te načinima njegovog pravilnog zbrinjavanja
Ishodi učenja
Nabrojiti pojedine sastojke namirnica te navesti kemijske metode njihova određivanja. |
Ishodi učenja
Navesti štetne tvari koje se mogu naći u predmetima opće uporabe te objasniti način na koji se provodi njihova kontrola
Ishodi učenja
Navesti vrste namirnica i sastojke hrane te objasniti njihov utjecaj na rast, razvoj i održavanje organizma i bolesti koje mogu nastati usljed nepravilnog, nedostatnog ili preobilnog unosa pojedinih hranjivih tvari |