Predavanja Kvasac - idealan modelni organizam. Utjecaj uvjeta uzgoja, stresnih faktora i starenja na stanice kvasca - promjene u sastavu lipida. Prilagodba kvasca na anaerobne uvjete. Građa stanice kvasca. Stanični ciklus kvasca. Stanična ovojnica kvasca i mitohondriji (građa i funkcija). Lipidni sastav stanica i pojedinih organela kvasca. Izolacija i pročišćavanje organela. Usporedba stanica kvasca i ostalih modelnih organizama. Seminarski radovi Kvasci - uvod (taksonomija, raznolikost, staništa) Razvoj i razmnožavanje kvasaca Učinci fiziološkog stresa na rast stanica kvasca. Važnost kvasaca za ljude - Industrijska eksploatacija kvasaca - Kvasci u ljudskom zdravlju i bolesti (kandidoze) - Implementacija rezultata istraživanja na kvascu u bolesti/zdravlje ljudi Primijenjena molekularna genetika kvasaca Kvasci u biomedicinskim istraživanjima Tehnologija kvasaca: -Alkoholna pića (pivski kvasac, vinski kvasac) -Industrijski alkoholi (bioetanol) -Produkti dobiveni iz biomase kvasca (pekarski kvasac) |